tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η δράση της ΓΣΕΒΕΕ το 2014

Η ΓΣΕΒΕΕ αποτέλεσε τον βασικό εκφραστή του στρώματος των ΕΒΕ στον εθνικό κοινωνικό διάλογο και καθιερώθηκε ως αξιόπιστος κοινωνικός συνομιλητής

Η διεξαγωγής της ΓΣ της ΓΣΕΒΕΕ στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2014 έδωσε την ευκαιρία στη Συνομοσπονδία να παρουσιάσει τις θέσεις και τη δράση της στο χρόνο που φεύγει για την υπεράσπιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Όπως αναφέρεται στον Απολογισμό Δράσης του ΔΣ, "Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων τα προηγούμενα χρόνια όχι μόνο αποτέλεσε τον βασικό εκφραστή του στρώματος των ΕΒΕ στον εθνικό κοινωνικό διάλογο, αλλά καθιερώθηκε ως ένας αξιόπιστος κοινωνικός συνομιλητής της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και ως μία εξόχως αποτελεσματική ομάδα πίεσης. Η μεγέθυνση, που βίωσε η ελληνική οικονομία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτήν εξέλιξη, καθώς η βασική επιδίωξη αυτής της περιόδου ήταν η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στα αναπτυξιακά οφέλη για αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις. Αυτά τα αναπτυξιακά οφέλη «μεταφέρονταν» στην αγορά ως ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης, η οποία με τη σειρά της αποτέλεσε τον βασικό τροφοδότη των μικρών επιχειρήσεων.

 

Τα τελευταία 4 χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην. Η εγχώρια ζήτηση έχει πληγεί βάναυσα, αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις έχουν συρρικνώσει δραματικά τον κύκλο εργασιών τους, η φορολογική λαίλαπα, η «ασφαλιστική» ανασφάλεια και η κρατική ακρίβεια διαμορφώνουν ένα κάθε άλλο παρά ιδεατό «επιχειρηματικό» πεδίο.

 

Σε αυτό το πλαίσιο η ΓΣΕΒΕΕ επιδίωξε:

Να εκφράσει όσο το δυνατόν πιο έντονα και τεκμηριωμένα τα συμφέροντα, τις διεκδικήσεις, τις αγωνίες αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων.

2. Να ενδυναμώσει το συνδικαλιστικό κίνημα, αποκαθιστώντας την επαφή με την βάση.

3. Να αναπτύξει υπηρεσίες και υποστηρικτικά δίκτυα προς τα μέλη στην αναβίωση της παλιάς καλώς εννοούμενης «συντεχνίας», όπου κυριαρχούσε η έννοια της αλληλεγγύης και της υποστήριξης μεταξύ των μελών. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχει αναπτύξει και θα συνεχίσει να αναπτύσσει δράσεις υποστήριξης του αυτοαπασχολούμενου και του μικρού επιχειρηματία, που στοχεύουν είτε στην υποστήριξη της επαγγελματικής του δραστηριότητας, (συμβουλευτική επιχειρήσεων, μονάδα συνεργασιών και καινοτομίας) είτε στην υποστήριξη του ίδιου και της οικογένειάς του (κοινωνικό ιατρείο, γραφείο ασφαλιστικών συμβουλών, και άλλες υπό εκπόνηση κοινωνικές υπηρεσίες).

4. Να αναζητήσει κοινωνικές συμμαχίες στο εσωτερικό με άλλους κοινωνικούς εταίρους (αργία της Κυριακής, κίνημα πολιτών), αλλά και πιο εξισορροπητικών κέντρων αναφοράς στο εξωτερικό, όπως είναι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (με την οποία έχουμε ξεκινήσει σε συνεργασία με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους μία σειρά από ενέργειες για την αναζωπύρωση του κοινωνικού διαλόγου), ως αντίβαρο στην ισοπεδωτική και μοναδική «αλήθεια» της Τρόικας".

 

Ολόκληρος ο απολογισμός δράσης εδώ

 

 

Μιλώντας στους αντιπροσώπους της ΓΣ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς τόνισε μεταξύ άλλων:

 

Οι θλιβερές και οπωσδήποτε οδυνηρές συνέπειες από την κρίση γίνονται κατανοητές με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο με βάση τα ακόλουθα αναμφισβήτητα και επίσημα στοιχεία

[1] Μείωση του ΑΕΠ: Από την αρχή της κρίσης μέχρι το τέλος του 2013 ο πλούτος που παράγεται στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 67 δις Ευρώ ή κατά 28 %. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μία πρωτοφανή για την ελληνική οικονομία καταστροφή που συνέβη σε περίοδο ειρήνης.

[2] Κλείσιμο επιχειρήσεων: Από το 2008 έως και το 2013 οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική οικονομία είναι λιγότερες κατά 230.000 περίπου. Αυτό σημαίνει ότι εξαφανίστηκε η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις από αυτές που υπήρχαν το 2008.

[3] Απώλειες στην Απασχόληση {Β ΄Τρίμηνο 2008 – Β ΄Τρίμηνο 2014}:

{α} Συνολικά οι θέσεις απασχόλησης μειώθηκαν κατά 1.043.000 εργαζόμενους ή κατά 23 %

{β}  Στη μεταποίηση η μείωση είναι 220.300 εργαζόμενους ή 41 %, στις Κατασκευές η μείωση είναι 250.900 εργαζόμενους ή 63 %, στο Εμπόριο είναι 208.100 εργαζόμενους ή 25 %, στις Μεταφορές είναι 42.300 εργαζόμενους ή 20 %, στα Καταλύματα και στην Εστίαση είναι 25.800 εργαζόμενους ή 8 % ενώ στους Μεσίτες είναι 6.900 εργαζόμενους ή 75 %. Επομένως, από τις 1.043.000 απώλειες οι 754.300 – δηλαδή τα τρία τέταρτα – προέρχονται από κλάδους που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ

{γ} Από τις συνολικά 1.043.000 απώλειες οι 788.531 αφορούν μισθωτούς, οι 180.000 αυτοαπασχολούμενους, οι 144.000 εργοδότες και οι 108.000 βοηθούς σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Το «μερίδιο του λέοντος» σε απόλυτους αριθμούς φαίνεται ότι πέφτει στους μισθωτούς. Ωστόσο, τα ποσοστά μείωσης δείχνουν μία διαφορετική εικόνα. Έτσι, ενώ για τους μισθωτούς η μείωση είναι 22 %, για τους αυτοαπασχολούμενους είναι 19 %, για τους εργοδότες και για τους βοηθούς στις οικογενειακές επιχειρήσεις το ποσοστό μείωσης αυξάνεται στο 40 %.

[4] Μείωση εισοδημάτων: Κατά το χρονικό διάστημα 2009-2013 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυρών μειώθηκε από 171 δις σε 122 δις Ευρώ (απώλεια 50 δις Ευρώ περίπου). με δεδομένα τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας η απώλεια αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει συμβεί σε περίοδο ειρήνης.

 

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του κ. Καββαθά εδώ

 

 

Ο ΓΓ της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Κουράσης επεσήμανε μεταξύ άλλων:

 «Αυτή η εικόνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το 2010 και έπειτα άρχισε να επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα να εξοντωθούν τα τελευταία 4 χρόνια περισσότερες από 200.000 επιχείρησεις. Τα διαθέσιμα στοιχεία τόσο από τους δημόσιους φορείς, όσο και από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι αποκαλυπτικά.Αυτή η εξέλιξη δεν ήταν τυχαία και δεν έγινε μόνο λόγω των οδυνηρών συνεπειών της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης που επέβαλαν οι δανειστές. Παράλληλα με την πολιτική εσωτερικής υποτίμησης που περιόρισε δραστικά την εγχώρια κατανάλωση, το διάστημα αυτό διαμορφώθηκε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον  η δράση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος προσανατολίστηκε αφενός στην απόκρουση της επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των ΕΒΕ και αφετέρου στην άσκηση πίεσης για τη λήψη μέτρων ανάσχεσης της ύφεσης και προστασίας των μικρών επιχειρήσεων. Η Συνομοσπονδία, στην προσπάθειά της αυτή, χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα μέσα: κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, δημόσιες παρεμβάσεις, υπομνήματα, μελέτες τεκμηρίωσης, ενέργειες ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας, καθώς και αναζήτηση συμμαχιών στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Με την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΕ, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων για την προστασία της αργίας της Κυριακής, με την Αρχιεπισκοπή και τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας για τη δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου, με το Κίνημα Πολιτών για την προώθηση των εγχώριων προϊόντων, αλλά και με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επανενεργοποίηση του κοινωνικού διαλόγου.
 

 

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του κ. Κουράση.