Γράφει ο Στάθης Δημ. Σταματελόπουλος, Νομικός Συνεργάτης Ε.Ε.Α.
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ B 345/31.01.2021, η υπ. αριθμ. 4374/131/30.1.2021 κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που αφορά στην αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, τόσο σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής για τον μήνα Φεβρουάριο 2021, όσο και των επιχειρήσεων – εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται για τον μήνα Φεβρουάριο 2021. Ειδικότερα και σύμφωνα με την ως άνω απόφαση, η οποία εκπορεύεται από την επιτακτική ανάγκη παράτασης των μέτρων στήριξης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2021, ένεκα της απαγόρευσης λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, ή του γεγονότος ότι, εξακολουθούν να πλήττονται από τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, λαμβανομένης υπόψη και της τρέχουσας επιδημιολογικής επιβάρυνσης της Χώρας και της υποχρέωσης τήρησης των έκτακτων προληπτικών μέτρων προστασίας προβλέπονται τα εξής: Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής για τον μήνα Φεβρουάριο 2021. Άρθρο 1 Επιχειρήσεις – Εργοδότες που υποχρεωτικά θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους
- Οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα σεόλη την Επικράτεια, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία της έδρας, ή των υποκαταστημάτων τους, με εντολήδημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα σχετικά παραρτήματα της παρούσας, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή, θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020, ή παρατείνουν υποχρεωτικά την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, για τον μήνα Φεβρουάριο.
- Οι επιχειρήσεις – εργοδότες των παρ. 1 και 2 τουπαρόντος άρθρου δύνανται να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίαςεργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο δωδέκατο της από 1.5.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 90).
- Οι επιχειρήσεις – εργοδότες της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσειςτων εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή, και σε κάθεπερίπτωση μέχρι και την 28η Φεβρουάριο 2021, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.
- Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα πουπλήττονται, βάσει ΚΑΔ, που ορίζονται από το ΥπουργείοΟικονομικών, σύμφωνα με τα σχετικά παραρτήματα της παρούσας, δύνανται κατά τον μήνα Φεβρουάριο και πάντως όχι πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2021:
- Οι ανωτέρω επιχειρήσεις – εργοδότες μπορούν ναεφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεωνεργασίας σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων, μέχρι και του ποσοστού 100% αυτών, ανά υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
- Οι επιχειρήσεις – εργοδότες της παρ. 1 του παρόντοςάρθρου, που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολήςτων συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους σε ποσοστό 100% αυτών, δύνανται να θέτουν σε αναστολή και τις συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων του προγράμματος «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας» του άρθρου 28 του ν. 4726/2020 (ΦΕΚ Α’ 181), κατά παρέκκλιση της παρ. 7 του άρθρου 5 της υπ. αριθμ. οικ. 39539/96/30-92020 (ΦΕΚ Β’4261) κοινής υπουργικής απόφασης.
- Οι επιχειρήσεις – εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου1 του παρόντος κεφαλαίου, για όσο χρονικό διάστημα οισυμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν σε αναστολή, και σε κάθε περίπτωση μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2021, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.
- Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 1του παρόντος κεφαλαίου, που κάνουν χρήση του μέτρουτης αναστολής των συμβάσεων εργασίας, για τον μήνα Φεβρουάριο, υποχρεούνται μετά το πέρας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας, για χρονικό διάστημα ίσο με το χρονικό διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών. Για τον υπολογισμό του ισόχρονου διαστήματος, σε περίπτωση που οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τίθενται σε αναστολή σε διαφορετικής διάρκειας χρονικά διαστήματα, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό διάστημα, που οι επιχειρήσεις – εργοδότες έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής.
- Η αναστολή συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος κεφαλαίου,που είχαν τεθεί σε αναστολή στο παρελθόν, δύναται ναπαραταθεί έως την 28η Φεβρουαρίου 2021. Επίσης, δύνανται να τεθούν για πρώτη φορά, ή εκ νέου σε αναστολή συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων, που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020.
- Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήττονται, βάσειΚΑΔ, που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τα σχετικά παραρτήματα της παρούσας, καιέχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους, ή του συνόλου των εργαζομένων τους, δύνανται να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών. Μπορούν επίσης να θέτουν εκ νέου σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους ανεξάρτητα από το αν έχει ανακληθεί η αναστολή τους. Σε κάθε περίπτωση, τα ανωτέρω ισχύουν έως και την 28η Φεβρουαρίου 2021.
- Οι επιχειρήσεις – εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου1 του παρόντος κεφαλαίου:
- Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις – εργοδότες τωνκεφαλαίων Α και Β της παρούσας, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοιτης αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 64), η οποία αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του Ν.4682/2020 (ΦΕΚ Α’ 76), κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, με βάση υπολογισμού το ποσό των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων ευρώ (534,00 €) που αντιστοιχεί σε είκοσι οχτώ (28) ημέρες.
- Η αποζημίωση της παρ. 1 του παρόντος άρθρουείναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη σταχέρια του Δημοσίου, ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του Ν.4172/2013 (ΦΕΚ Α’ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
- Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, κατ’αναλογία του χρονικού διαστήματος αναστολής, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.