tuv-iso-logo

«Ή ρυθμίζεις ή πτωχεύεις και παίρνεις την 2η Ευκαιρία», τόνισε ο Φ. Κουρμούσης στην τηλεδιάσκεψη του Ε.Ε.Α.

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή διεξήχθη στις 22/7/2021 η τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με θέμα «Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές με το Νόμο 4738/2020». Κεντρικός ομιλητής στο webinar ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην εισαγωγική του ομιλία παρουσίασε παραστατικά τα προβλήματα που η παρατεταμένη κρίση έχει δημιουργήσει στον επιχειρηματικό κόσμο και τις δυσκολίες που προβλέπει ότι θα φέρει η εφαρμογή του Πτωχευτικού Νόμου. Ένα θέμα που ανέφερε ιδιαίτερα είναι αυτό της προστασίας της 1ης κατοικίας για τους επαγγελματίες που την υποθήκευσαν για την επιχείρησή τους και τώρα, με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού, υπάρχει πιθανότητα να την απωλέσουν, ενώ ανέδειξε και τον κίνδυνο απώλειας της επαγγελματικής στέγης, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία της. «Μπορεί να χαθούν μαγαζιά, επιχειρήσεις, εξαιτίας αυτής της παράλειψης. Και προκαλεί εντύπωση που απουσιάζει αυτή η πρόβλεψη, καθώς υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία η οποία αναφέρεται στην προστασία της επαγγελματικής στέγης. Μα αν χάσει ένας μικροεπιχειρηματίας το κατάστημα του, πως θα αποπληρώσει τα χρέη του; Δεν μπορούν κάποιοι να καταλάβουν ότι αυτό το μαγαζί είναι το «εργαλείο» με το οποίο θα εργαστεί κάποιος για να πληρώσει την όποια ρύθμιση; Σίγουρα απαιτείται λύση σε αυτό το θέμα», τόνισε ο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση του Ε.Ε.Α. για τη διαγραφή μέρους των οφειλών που «γεννήθηκαν» στην πανδημία, ως ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Από την πλευρά του ο κ. Κουρμούσης έκανε συνοπτική αλλά περιεκτική ανάλυση των προβλέψεων της νέας Νομοθεσίας, ειδικά για τα τρία σημαντικά σκέλη της:

 • Το θεσμικό πλαίσιο για τηρύθμιση και την απαλλαγή οφειλών – παροχή 2ης ευκαιρίας.
 • Τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις όπου προβλέπεται και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 240 δόσεις.
 • Τη ρύθμιση οφειλών μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης επιχειρήσεων.

Έκανε δε ξεκάθαρο ότι πλέον «ή ρυθμίζεις ή πτωχεύεις και παίρνεις την 2η Ευκαιρία».

Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν και υπέβαλαν ερωτήματα προς τον κ. Κουρμούση και τους συνεργάτες της ΕΓΔΙΧ Πρόεδροι Επιμελητηρίων, Πρόεδροι Σωματείων και Μέλη της Διοίκησης του ΕΕΑ. Παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι:

 1. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΒΑΘΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΣΕΒΕΕ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ Ε.Ε.Α.
 2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
 3. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΠΝΟΠΩΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΕΘ
 4. ΜΑΡΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
 5. ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΘΟΠΩΛΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
 6. ΦΡΑΓΚΟΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΣΕΠΑΕ)
 7. ΤΖΩΡΤΖΩΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΣΙΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΣΕΜΑ)
 8. ΔΑΒΕΡΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ Ένωση Εστιατόρων Εξοχικών και Συναφών Αττικής
 9. ΜΑΛΛΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΔΣ Ε.Ε.Α.
 10. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΗΜΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΠΑΠ ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΟΠΑΠ Α.Ε.
 11. ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ
 12. ΓΚΟΒΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ (ΣΙΓΑ)
 13. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΟΡΟΥ (ΠΑΣΙΣΧ)
 14. ΛΑΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ ΖΑΧΑΡΩΔΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΒΒΖΕ)
 15. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΡΕΝΤΖΕΛΟΣ Α΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΕΑ
 16. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΠΟΠΤΗΣ ΕΕΑ
 17. ΣΤΑΥΡΟΥΛΙΑΣ ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΕΕΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΕΑ
 18. ΛΩΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΕΕΑ
 19. ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΑΛΗ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΕΑ
 20. ΜΙΑΡΗΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ, ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΕΑ

 

Στα ερωτήματα απάντησε ο κ. Κουρμούσης, συνεπικουρούμενος από τους συνεργάτες της ΕΓΔΙΧ κ. Θεώνη Αλαμπάση Προϊσταμένη Νομικού Τμήματος ΕΓΔΙΧ, κ. Χαράλαμπος Κώστογλου Προϊστάμενος τμήματος Παροχής Οικονομικών Συμβουλών ΕΓΔΙΧ και κ. Βασίλης Κουρμπάνης Προϊστάμενος τμήματος  Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΓΔΙΧ.

Πολλές απαντήσεις δόθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Λόγω της πληθώρας των ειδικών ερωτήσεων υπάρχουν «ανοιχτές» γραμμές επικοινωνίας και με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, με τους ειδικούς συνεργάτες ([email protected] , [email protected] ) και με την ΕΓΔΙΧ [email protected]  

Τον συντονισμό του webinar έκανε ο Γιώργος Φλωράς.

Εδώ μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις των Ειδικών συνεργατών της ΕΓΔΙΧ:

Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης: