tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ:Έρευνα για το 10ήμερο

Η αγορά δεν συμπεριφέρθηκε ομοιόμορφα. Υπήρξαν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και την Υπόλοιπη Ελλάδα

Η αγορά δεν συμπεριφέρθηκε ομοιόμορφα. Υπήρξαν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και την Υπόλοιπη Ελλάδα και μεταξύ του κέντρου και των αλυσίδων και όλων των άλλων περιοχών.

Προηγήθηκε ένας “άνομβρος Οκτώβρης” σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας και της αναμονής του Δεκαημέρου. Οι καταναλωτές όπως ήταν αναμενόμενο μετέφεραν τις αγορές τους σε εκείνο το  μήνα που τους «συνέφερε» περισσότερο.

 Υπάρχει σε όλους ένας διάχυτος φόβος μήπως ο υπόλοιπος Νοέμβριος απορροφήθηκε από την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και το δεκαήμερο των εκπτώσεων.

Τέλος, από σήμερα όλοι οι καταναλωτές που μπαίνουν στα καταστήματα συνεχίζουν και ζητούν εκπτώσεις και ιδιαίτερα στα μικρά, όπου η επαφή είναι προσωπική, η άρνηση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, για πρώτη φορά (εκτός της καθιερωμένης Κυριακής των Χριστουγέννων), τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά με βάση το νέο εφαρμοστέο Νόμο, καθώς την περίοδο 1 έως 9 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται πλέον Mid-Season Εκπτώσεις. Την ημέρα αναφοράς η ΕΣΕΕ όρισε εξειδικευμένους ερευνητές σε όλα τα κεντρικά εμπορικά κέντρα του λεκανοπεδίου Αττικής αλλά και σε κεντρικές πόλεις της Περιφέρειας. Οι ερευνητές μέσω της επιτόπιας παρατήρησης διέκριναν τόσο ποιοι δρόμοι του εμπορικού κέντρου λειτούργησαν κανονικά σε κάθε περιοχή, όσο και την αναλογία κλειστών-ανοιχτών καταστημάτων την ημέρα αυτή και το ύψος της εμπορικής κίνησης και επισκεψιμότητας στην εμπορική αγορά. Σε ορισμένες κεντρικές πόλης της περιφέρειας, η εικόνα της αγοράς, δόθηκε από τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο. Τα αποτελέσματα της επιτόπιας παρατήρησης αναλυτικά αποτυπώνονται παρακάτω:

Κέντρο Αθήνας

Στην εμπορική αγορά της Αθήνας, στην οδό Ερμού υπήρξε υψηλή εμπορική κίνηση, τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά. Στην οδό Αθηνάς, Ακαδημίας και Σταδίου τα καταστήματα ήταν κυρίως κλειστά. Επί των οδών Βουκουρεστίου και Βαλαωρίτου το ήμισυ των καταστημάτων ήταν κλειστά και τα υπόλοιπα ανοιχτά. Παρατηρήθηκε ότι 393 καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας παρέμειναν κλειστά την Κυριακή (Περιοχές Αθηνάς, χαμηλά Σταδίου, Ακαδημίας).

Πατησίων

Επί της οδού Πατησίων από το ύψος της Ομόνοιας έως τα Άνω Πατήσια τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά ενώ ένας αξιοσημείωτος αριθμός ήταν κλειστά (αρ.κλειστων:103). Αρκετά μαγαζιά δεν έμειναν ανοιχτά μέχρι τις 20:00 το βράδυ όπως είχε ανακοινωθεί και έκλεισαν στις 15:00 το μεσημέρι. Υπήρξε μεγάλη δυσκολία εντοπισμού ακριβούς αριθμού από τις 15:00 και μετά καθώς στην περιοχή τα μαγαζιά «κατεβάζουν ρολά» και είναι εύκολο να παρερμηνευτούν τα «λουκέτα» με τα μαγαζιά που δεν βρίσκονται σε λειτουργία, γι’ αυτό το λόγο ο αριθμός των κλειστών είναι ενδεικτικός. Σημειώθηκε περιορισμένη κινητικότητα και τα μαγαζιά ήταν άδεια.

 

Κολωνάκι

Υψηλή επισκεψιμότητα παρατηρήθηκε στην εμπορική αγορά του Κολωνακίου (οδοί παρατήρησης: Ηρακλείτου, Τσακάλωφ, Πατρ. Ιωακείμ, Αναγνωστοπούλου, Βουκουρεστίου, Μαρασλή, Κανάρη, Σκουφά), καθώς η γενική εικόνα της αγοράς ήταν ότι τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά, με ελάχιστες περιπτώσεις κλειστών. Στην αγορά παρατηρήθηκε αυξημένη εμπορική κίνηση και ο κόσμος φαίνεται πως πραγματοποιούσε αγορές, καθώς οι περισσότεροι κρατούσαν τσάντες με ψώνια.  Στην οδό Σόλωνος το τμήμα του εμπορικού δρόμου που ανήκει γεωγραφικά στην περιοχή του Κολωνακίου επικρατούσε η εικόνα των ανοιχτών καταστημάτων (περίπου 11 κλειστά), σε αντίθεση με την εικόνα της κεντρικής οδού Σόλωνος προς Ομόνοια, η οποία διαφοροποιείται εντελώς, με ως γενική εικόνα μιας «κλειστής» αγοράς και ελάχιστα καταστήματα ανοιχτά (19 κλειστά). Στην οδό Σόλωνος υπήρξε πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα.