tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ για τη στήριξη θέσεων εργασίας

Γράφει η Χριστίνα Μαννέ, φοροτεχνικός, συνεργάτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.


Ενεργοποιείται στις 15 Ιουνίου ο μηχανισμός του Υπουργείου Εργασίας για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους προκειμένου να μείνουν ζωντανές όσες περισσότερες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης είναι δυνατόν.  Η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι ευρωπαϊκή και συγκεκριμένα μέσα από το χρηματοδοτικό εργαλείο του προγράμματος SURE, στην χώρα μας το ποσό που διατίθεται αρχικώς είναι 1,4 δισ. ευρώ.

Ο μηχανισμός ονομάζεται ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ, με την σχετική τροπολογία να έχει ήδη κατατεθεί στην Βουλή. Το κείμενο της τροπολογίας επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων πως θα μπορούν να ενταχθούν το σύνολο ή το μέρος του προσωπικού που απασχολούνται με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης. 

Δικαιούχοι αυτού του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας για το χρονικό διάστημα 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου είναι όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως  κωδικού αριθμού δραστηριότητας . Ο παράγοντας που θα καθορίζει την δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα είναι ο τζίρος των προηγούμενων μηνών σε σχέση με τα προηγούμενα τρία χρόνια της επιχείρησης, με κυρίαρχο βάρος στη χρήση του 2019. Συγκεκριμένα κάθε μήνα οι εργοδότες θα έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν τους εργαζομένους που θέτουν σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης καθώς επίσης και τα στοιχεία τζίρου.  Παραδείγματος χάρη για να ενταχθούν στην πρώτη φάση του Ιουνίου θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τον τζίρο μηνών Μαρτίου και Απριλίου και μόνο αν παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 20 τοις εκατό αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο θα μπορούν να συμμετέχουν. Αν οι επιχειρήσεις είναι νεοσύστατες θα έχουν το δικαίωμα ένταξης.

Όσο οι επιχειρήσεις θα συμμετέχουν στο μηχανισμό στήριξης δεν επιτρέπεται να μεταβληθεί το είδος της σύμβασης εργασίας , η καταγγελία της σύμβασης και η μεταβολή των τακτικών αποδοχών. Ο εργοδότης θα έχει μονομερώς το δικαίωμα να μειώσει την απασχόληση του εργαζομένου (εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας) σε ποσοστό έως και 50 τοις εκατό . Τότε έρχεται η σειρά του κράτους να καλύψει στο ποσοστό της απώλειας από τον εργοδότη το καθαρό μισθό του υπαλλήλου κατά 60 τοις εκατό. Παραδείγματος χάρη εργαζόμενος με αμοιβή 800 ευρώ μειώνει ο εργοδότης του την απασχόληση κατά 50 τοις εκατό, θα λάβει από τον εργοδότη 400 ευρώ και το κράτος θα του αναπληρώσει το 60 τοις εκατό  του απολεσθέντος εισοδήματος, δηλαδή 240 ευρώ. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα αποδίδονται εξ ολοκλήρου από τον εργοδότη στον ονομαστικό μισθό των εργαζομένων.  Στην περίπτωση που ο μισθός είναι χαμηλότερος του κατώτατου μισθού, το κράτος θα αναπληρώνει την διαφορά.

Κατ ΄εξαίρεση στον κλάδο των αεροπορικών μεταφορών, καθώς και των επιχειρήσεων των οποίων η δραστηριότητα συνδέεται με αυτές, η Πολιτεία καλύπτει πλέον του 60% του εισοδήματος των εργαζομένων, λόγω μείωσης του χρόνου εργασίας τους και τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο χρόνο που οι εργαζόμενοι δεν θα απασχοληθούν και παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις αυτές να παρατείνουν τη συμμετοχή τους στο μηχανισμό έως 31/12/2020 με την προϋπόθεση ότι είχαν ενταχθεί στο μηχανισμό για κάποιο χρονικό διάστημα από 15/6 /2020 έως 30/9/2020.