Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και όταν η μικρή επιχείρηση «αντάμωσε» τον κορονοϊό

Σημεία των απρόβλεπτων καιρών ήταν αυτό που βρήκε τις μικρές επιχειρήσεις με την πανδημία του κορονοϊού. Την ώρα που η χώρα εξέρχονταν από μια 10ετή οικονομική κρίση, την ώρα που η ελπίδα για μια επαναφορά στην ανάπτυξη και στην επούλωση των πληγών, άρχισε να ωριμάζει, ενέσκηψε η πανδημία του κρονονοϊου covid19 .

Η πανδημία του Κορονοϊού που άρχισε να εκδηλώνεται με ένταση στην Χώρα μας ταυτόχρονα με την ευρεία διάδοσή του από την Κίνα στον κόσμο, βρήκε τη χώρας μας στο πλέον κρίσιμο σημείο της εξόδου από την 10ετή οικονομική κρίση και στα πρώτα βήματα μιας νέας ανάπτυξης.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, το δίλημμα για τη χώρα μας ήταν τεράστιο: Επιστροφή, από άλλη οδό, σε νέα οικονομική κρίση ή άμεση αντίδραση για τη διαφύλαξη των πλέον αναγκαίων δυνάμεων, για να αποτελέσει η πανδημία μια παρένθεση και να επανέλθουμε στην οδό της ανάπτυξης;

Η διαφύλαξη των δυνάμεων της χώρας περιελάμβανε τόσο τη διαφύλαξη του ανθρωπινού κεφαλαίου, με πρώτο μέλημα την προστασία της υγείας του πληθυσμού, όσο και τη διαφύλαξη, στο μέτρο του δυνατού, του παραγωγικού δυναμικού.

Τα ληφθέντα μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας  είναι γνωστά, από τους κανόνες γενικής και ατομικής υγιεινής  του πληθυσμού μέχρι το  «Μένουμε Σπίτι», τις απαγορεύσεις μετακινήσεων, το κλείσιμο σχολείων και το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων.

Οι συνέπειες ήταν σκληρές και έγιναν άμεσα αντιληπτές. Η αγωνία για την υγεία συμπλέκονταν με την αγωνία για το κόστος των μέτρων και την οικονομία. Το κλείσιμο επιχειρήσεων με ταυτόχρονη κατακόρυφη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, από τη μια αφαιρούσε εισόδημα και από την άλλη πρόσθετε υποχρεώσεις και χρέη. Πέραν αυτού αύξαινε και το δημόσιο έλλειμμα.

Τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας ήταν σκληρά και πρώτα έπληξαν τις μικρές επιχειρήσεις.

Εκείνες τις στιγμές ήταν η ώρα να φανούν οι πραγματικοί φορείς στήριξης της μικρής επιχειρηματικότητας προκειμένου να την προστατέψουν από τον αφανισμό.

Από τη διανομή υλικών προστασίας στις επιχειρήσεις απο το ΕΕΑ

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας αναλαμβάνοντας έναν πρωτόγνωρο ρόλο έκτακτων συνθηκών, αποφάσισε σε χρόνο μηδέν να απεκδυθεί το επίσημο ένδυμα ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και να φορέσει τη στολή αυτού που είναι πραγματικά: Τη στολή και την ιδιότητα του «νοσηλευτή» της επιχειρηματικότητας. Την ίδια ώρα που το προσωπικό Υγείας της χώρας ρίχτηκε για να περιφρουρήσει την υγεία του πληθυσμού, η διοίκηση, το προσωπικό και οι συνεργάτες του Ε.Ε.Α. έδιναν τη δικής τους μάχη για την διαφύλαξη του πυρήνα της επιχειρηματικότητας που πλήττονταν σκληρά.

Οι παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελούν ένα ξεχωριστό εμβληματικό έργο που θα απασχολήσει τους ιστορικούς της επιχειρηματικότητας, δεδομένου ότι περιέχει ένα μείγμα ενεργειών και δράσεων που αφορούσαν όχι μόνο τις επιχειρήσεις κα την οικονομία αλλά και την ίδια την κοινωνία.

Στα θετικά αποτελέσματα, με αιτία την πανδημία, μπορούμε να εντάξουμε το ταχύτατο πέρασμα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στις εξ αποστάσεως ηλεκτρονικές διαδικασίες, από τις  συναλλαγές με το Δημόσιο, τις τράπεζες και κάθε οργανισμό, μέχρι την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση. Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα ταχύτατου περάσματος στην ψηφιακή εποχή και στην εξάλειψη μιας χρονίζουσας παθογενούς γραφειοκρατίας.

Στο ζήτημα των ηλεκτρονικών και εξ αποστάσεως εργασιών και συναλλαγών, το Ε.Ε.Α. βρέθηκε πανέτοιμο γιατί από χρόνια εισήγαγε σειρά ηλεκτρονικών διαδικασιών σε μια πορεία συγκρότησης του πρώτου στη χώρα «ηλεκτρονικού επιμελητηρίου», εφάμιλλο των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων. Από την αρχή της πανδημίας, όλες σχεδόν οι συναλλαγές του Ε.Ε.Α. με τις επιχειρήσεις – μέλη, σαν έτοιμες από καιρό, έγιναν εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικές!

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας από τις πρώτες μέρες της πανδημίας ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα δράσεων σε όλα τα επίπεδα, τόσο για να προστατέψει τα μέλη του από τον ιό όσο και για να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές συνέπειες. Στην πραγματικότητα ξεδίπλωσε μια τεράστια εκστρατεία ενημέρωσης, παρεμβάσεων, διατύπωσης Οδηγών Επιβίωσης επιχειρήσεων, υποβολής αιτημάτων και θέσεων πάνω στα μέτρα που ελάμβανε η κυβέρνηση, εκτίμηση των ζημιών των επιχειρήσεων και επισήμανση των τεράστιων κινδύνων για την επιβίωση των επιχειρήσεων ολόκληρων κλάδων.

Δυστυχώς, η επαναφορά έγινε χωρίς πρόβλεψη των νέων κινδύνων, χωρίς αυστηρή τήρηση των μέτρων μετακίνησης και εργασίας με υγεία, με αποτέλεσμα την απώλεια όλων των κεκτημένων της πρώτης φάσης. Επιπλέον η επαναφορά δεν συνοδεύτηκε από αξιοποίηση της εμπειρίας της πρώτης φάσης για να στηθούν ανθεκτικές ιατρικές, ελεγκτικές και υγειονομικές δομές για την περίπτωση 2ου κύματος διασπορά του ιού.

Πριν το τέλος του 2020 ολόκληροι κλάδοι όπως της εστίασης, της αναψυχής, του τουρισμού, της παιδείας, του λιανικού εμπορίου κ.α. βρίσκονταν προ του φάσματος μαζικών κλεισιμάτων. Ήταν καθήκον του Ε.Ε.Α.  να υπερασπίσει την επιβίωση και να προετοιμάζει το έδαφος για μια νέα ανάπτυξη αυτών των επιχειρήσεων.

Το έργο που επιτελέστηκε είναι τεράστιο και δεν μπορεί ούτε με αριθμούς να περιγραφεί. Πάντως έχει καταγραφεί και τα μέλη και οι αναγνώστες των κειμένων της ιστοσελίδας δεν αποκλείεται να το δουν στο σύνολό του.

Αξίζει δε να πούμε ότι την περίοδο αυτή η ιστοσελίδα του Ε.Ε.Α. αναδείχτηκε σε πραγματικό οδηγό για την επιχειρηματικότητα σε όλη την Ελλάδα, σε συνθήκες πανδημίας. Από τις στήλες του παρουσιάζονταν όλες οι εξελίξεις, τα μέτρα και οι πρακτικές οδηγίες εφαρμογής τους από τις επιχειρήσεις. Η δε προβολή των σελίδων της ιστοσελίδας κυμαίνονταν στις 300.000 κάθε μήνα με κορυφαίο μήνα τον Απρίλιο με 384.900 προβολές, πάνω στο σκληρό λοκνταουν με τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν άγνωστα μέτρα και έναν άγνωστο, ασύμμετρο, αόρατο και επιθετικό ιό! Οι δε επισκέψεις στους Οδηγούς Επιχειρηματικότητας που αναρτήθηκαν και στο facebook έσπασαν κάθε ρεκόρ για ένα ειδικό επιχειρηματικό θέμα με πάνω από 350.000 επισκέπτες.

Για την ώρα μπορούμε να παρουσιάσουμε ορισμένα βασικά στατιστικά στοιχεία από τη δράση του Ε.Ε.Α. κατά την περίοδο της πανδημίας, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν και σαν προδημοσιευμένη γεύση της πραγματικής δράσης.

Οι δράσεις του Ε.Ε.Α. στην πανδημία

Μάρτιος – Δεκέμβριος 2020

Ανάρτηση ειδικών κειμένων στην ιστοσελίδα για τον κορνοϊό, Μάρτιος – Δεκέμβριος 2020 446
Δήμοι (αγορές) που επισκέφθηκε η Διοίκηση για διανομή υλικού προστασίας. Μάρτιος – Δεκέμβριος 2020 23
Ερωτήματα (e-mails) προς Ε.Ε.Α. και συνεργάτες, αναφορικά με τα νέα μέτρα Μάρτιος – Δεκέμβριος 2020 20.000+
Τηλεδιασκέψεις – Webinars 106
Πλήθος συμμετοχών ακροατών στις ηλεκτρονικές ενημερώσεις και τηλεδιασκέψεις κάθε τύπου Μάρτιος – Δεκέμβριος 2020 40.000+
Επαγγελματικοί  Οδηγοί – κείμενα, κανονισμοί προσαρμογής των επιχειρήσεων στην πανδημία – Μάρτιος – Δεκέμβριος 2020 15
Επαγγελματικοί  Οδηγοί – βίντεο για κορονοϊό  Μάρτιος – Δεκέμβριος 2020 15
Ακροαματικότητα Επαγγελματικών Οδηγών και βίντεο για κορονοϊό 350.000+
Προβολές σελίδων της ιστοσελίδα, Απρίλιος 2020 384.904
Προβολές σελίδων της ιστοσελίδα, Νοέμβριος  2020 333.982
Προβολές σελίδων της ιστοσελίδα, Δεκέμβριος 2020 254.331

 

 

ΤΟ E.E.A. ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ  

(1/3/2020-31/12/2020)

 

          ΜΗΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ TV RADIO ΣΥΝΟΛΑ
1-31 ΜΑΡΤΙΟΥ 46 1.109 33 24    1.212
1-30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 36 1.143 37 10 1.226
1-31 ΜΑΪΟΥ 82 1.863 48 66 2.059
1-30 IOYNIOY 37 819 28 30 914
1-31 ΙΟΥΛΙΟΥ 61 1.115 24 24  1.224
1-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 29 238 19 8 294
1-30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 42 914 23 30 1.009
1-31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 56 1.069 19 19 1.163
1-30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 61 1.324 30 31 1.446
1-31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 140 3.460 56 174  3.830
ΣΥΝΟΛΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ 402 9.509 554 328

 

10.195

 

                        ΟΔΗΓΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (βίντεο)
                                 Στην πρώτη φάση της πανδημίας

 1. Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στα καταστήματα λιανικής πώλησης
 2. Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στη λιανική πώληση τροφίμων
 3. Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας σε Περίπτερα – Καταστήματα Ψιλικών
 4. Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στα Κέντρα Αισθητικής
 5. Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης
 6. Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στα Πρακτορεία ΟΠΑΠ
 7. Ε.Ε.Α.: ΟΔΗΓΟΣ και ΒΙΝΤΕΟ με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
 8. Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στις Σχολές Χορού
 9. Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στα Ανθοπωλεία
 10. Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στα Κομμωτήρια
 11. Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών
 12. Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στα Λογιστικά Γραφεία
 13. Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στα Ασφαλιστικά Γραφεία
 14. Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στις Σχολές Οδηγών
 15. Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εστίαση

 

*Τα βίντεο του ΕΕΑ με τους Οδηγούς μέτρων ασφαλείας είχαν πάνω από 350.000 χιλιάδες θεάσεις είτε μέσω του facebook είτε απευθείας στο youtube.

 

«Με ενότητα, όραμα, σχέδιο και σκληρή προσπάθεια, μπορούμε να τα καταφέρουμε»

  «Μετά από μία δεκαετή οικονομική κρίση, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία Βαθιά ύφεση που οι συνέπειες της θα είναι ορατές για χρόνια. Μία από τις άμεσες που κινδυνεύουμε να δούμε τους επόμενους μήνες εδώ στην Ελλάδα, είναι το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και η αύξηση του ποσοστού ανεργίας. Πρώτο μέλημα λοιπόν για όλους στο Ε.Ε.Α. είναι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον περιορισμό αυτών των αρνητικών συνεπειών. Η έγκαιρη προσαρμογή μας στις απαιτήσεις της νέας εποχής, με την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχουμε, έδωσε τη δυνατότητα της συνεχούς και ταχύτατης εξυπηρέτησης των μελών μας, ακόμα και κατά τη διάρκεια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. Το Επιμελητήριό μας, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας, στάθηκε δίπλα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, προσφέροντας συνεχή και έγκριτη ενημέρωση ενώ μέσω των προτάσεων που κατέθετε προς την κυβέρνηση, πέτυχε τη βελτίωση πολλών από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν»

Από το μήνυμα του Προέδρου του Ε.Ε.Α. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, για το 2021

 

                            Επαγγελματικοί Οδηγοί του Ε.Ε.Α. για τον κορονοϊό

Στην πρώτη φάση της πανδημίας

1.    Πατήστε ΕΔΩ Πρακτικός Οδηγός για Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές – μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας – webinar

2.    Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για Εκπαιδευτικές Δομές

3.    Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για Σχολές Οδηγών –

4.    Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για Δραστηριότητες Εστίασης και Παροχής Ποτών

5.    Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για Υπηρεσίες Τροφοδοσίας Catering

6.    Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς Βρεφονηπιακών Σταθμών

7.    Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για Κομμωτήρια και Κέντρα Αισθητικής

8.    Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για Μεσίτες

9.    Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για τα Εργασιακά

10. Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για την Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση

11. Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για τα Δάνεια

12. Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για τα Αξιόγραφα

13. Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για τις Φορολογικές και Ασφαλιστικές Ελαφρύνσεις

14. Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

15. Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για τις σχολές χορού

 

 

 

Όλες οι δράσεις του Ε.Ε.Α. κατά την περίοδο της πανδημίας covid19 πραγματοποιήθηκαν με υπερπροσπάθεια Διοίκησης, Προσωπικού και συνεργατών κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, τις οποίες επέβαλε ο κίνδυνος του κορονοϊού και με τους αναγκαστικούς περιορισμούς προστασίας.

 

Β