tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«COINs»: Αιτήσεις μέχρι τις 5 Ιουνίου 2015 στο ΕΕΑ

Παράταση για την υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 5 Ιουνίου έδωσε το ΕΕΑ, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος και λόγω της αργίας για την εορτή του Αγίου Πνεύματος

 

Αιτήσεις μέχρι τις 5 Ιουνίου 2015 στο ΕΕΑ, για το πρόγραμμα εισαγωγής καινοτομιών και συνεργασίας των μικρών επιχειρήσεων.

 

Η παράταση αποφασίστηκε λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από τις επιχειρήσεις και τη μεσολάβηση του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.

 

Στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου 2015, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, ο Πρόεδρος  κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στο Έργο «Συνεργατικά Δίκτυα Ανοιχτής Καινοτομίας / Coopetitive Open Innovation Networks», με διακριτικό τίτλο «COINs» .

 

Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της επιχειρηματικότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο της Αθήνας, με την εισαγωγή καινοτομιών και τη δημιουργία πέντε (5) συνεργατικών σχηματισμών (clusters) σε παραδοσιακούς κλάδους (χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισιτισμός, ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, εκπαίδευση), οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν με 50.000€ έκαστος, για δράσεις που αφορούν τη σύσταση και αρχική λειτουργία τους, όπως π.χ. συμβουλευτικές, νομικές, φοροτεχνικές υπηρεσίες, λειτουργικά έξοδα, κ.ά.

 

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε αναλυτικά το πρόγραμμα των Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας από τον κ. Σύρο Κοσκοβόλη, Υπεύθυνο του έργου και της Μονάδας Προγραμματισμού, Σχεδιασμού, Ωρίμανσης και Υλοποίησης Εθνικών και Κοινοτικών Προγραμμάτων του ΕΕΑ.

 

Ειδικότερα, ο κ. Κοσκοβόλης, ανέφερε ότι στόχος του έργου είναι η εισαγωγή καινοτομιών και η συνεργασία των μικρών επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση του κρίσιμου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην λειτουργία και επιβίωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Αθηναίων. Παρουσίασε το περιβάλλον του έργου και τις πέντε ενότητες υποστήριξης, συγκεκριμένα: Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Εκπαίδευση/Επιμόρφωση, Συμβουλευτική/Mentoring, Δικτύωση καθώς και τη Δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών (Clusters) σε θέματα καινοτομίας.

 

Εν συνεχεία, ο κ. Κοσκοβόλης παρουσίασε συνοπτικά τις έξι δράσεις του Έργου με τις οποίες θα υποστηριχθούν οι 200 επιχειρήσεις του Δήμου Αθηνών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κατάρτιση / επιμόρφωση η οποία θα αποτελέσει βασικό άξονα προτεραιότητας για το ΕΕΑ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-learning που θα αναπτυχθεί και συντηρηθεί στην πορεία.

Οι δράσεις του έργου είναι οι ακόλουθες:

ΔΡΑΣΗ 1: Διαγνωστική ανάλυση και σχεδιασμός υλοποίησης παρεμβάσεων σε επιχειρήσεις του Δήμου Αθηναίων

ΔΡΑΣΗ 2: Ανάπτυξη εργαλείων και εκπαίδευση στελεχών για την υλοποίηση των παρεμβάσεων σε επιχειρήσεις του Δήμου Αθηναίων

ΔΡΑΣΗ 3: Υλοποίηση παρεμβάσεων σε επιχειρήσεις του Δήμου Αθηναίων

ΔΡΑΣΗ 4: Προβολή έργου και διάχυση των αποτελεσμάτων του

ΔΡΑΣΗ 5: Αξιολόγηση υλοποίησης έργου

ΔΡΑΣΗ 6: Συντονισμός-Διαχείριση Πράξης

 

Παράλληλα, παρουσιάστηκε και το ανθρώπινο δυναμικό (Facilitators, Project Managers κλπ) που θα εργαστεί για την επιτυχία του έργου.

Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για το χρονοδιάγραμμα καθώς και τα επόμενα βήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην υποβολή αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοσκοβόλης  , η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων θα είναι η 29/5/2015 .

Παρουσίαση του υπεύθυνου του έργου "COINs", κ. Σύρου Κοσκοβόλη

 

Ο καθηγητής του ΟΠΑ κ. Σπύρος Λιούκας παρουσίασε τη  σημασία της καινοτομίας για τις μικρές επιχειρήσεις.

Όπως είπε ο κ. Λιούκας οι αλλαγές που έχουν γίνει στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής συγκυρίας, επιβάλουν την εισαγωγή καινοτομιών στις μικρές επιχειρήσεις με τη μέθοδο της ανοιχτής καινοτομίας, όπου η χώρα μας  έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Εν συνεχεία, παρουσίασε το επιχειρηματικό οικοσύστημα των μικρών επιχειρήσεων και έκλεισε την παρουσίαση του με τα ακόλουθα συμπεράσματα:

 

 

  • Η καινοτομία είναι οδηγός για επιτυχία

  • Το μικρό μέγεθος δεν είναι αποτρεπτικό

  • Η ανοιχτή καινοτομία με απορρόφηση και προσαρμογή ιδεών προσιδιάζει καλλίτερα για ΜΜΕ

Παρουσίαση του Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Σπύρου Λιούκα με θέμα: «Στρατηγικές Ανάπτυξης  Συνεργατικών Σχηματισμών στις Ελληνικές Περιφέρειες»

 

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης, Οικονομολόγος ‐ Στέλεχος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε τις  στρατηγικές ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών στις Ελληνικές Περιφέρειες.

Προχώρησε στην επεξήγηση της έννοιας του συνεργατικού σχηματισμού, των χαρακτηριστικών τους, καθώς και των δυνατοτήτων που προσφέρει η συνεργασία όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, την εξωστρέφεια καθώς και την κερδοφορία. Παρουσίασε επίσης τη διασύνδεση των συνεργατικών σχηματισμών (cluster) με τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης .

Παρουσίαση του Οικονομολόγου ‐ Στελέχους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Μπουρλετίδη με θέμα "Στρατηγικές Ανάπτυξης Συνεργατικών Σχηματισμών"

 

Ο κ. Χρυσομάλλης Πίσκοπος π. μέλος του Δ.Σ. των «120 κατασκευαστών επίπλων» επισήμανε, με μία σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία, τα οφέλη της συνεργασίας ακόμα και μεταξύ ανταγωνιστών, τις ευκαιρίες για ανάπτυξη και κερδοφορία των εταιριών που συνεργάζονται, αλλά και την προστιθέμενη αξία που προσφέρει κάθε ένα από τα μέλη ενός συνεργατικού σχηματισμού. Εν συνεχεία ανέφερε τη σημασία του έργου «Συνεργατικά Δίκτυα Ανοιχτής Καινοτομίας» του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία και ευχήθηκε καλά αποτελέσματα.

Ο κ. Αντώνης Αγγελάκης , στέλεχος του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ παρουσίασε τις Δράσεις που υλοποιούν για τη στήριξη των επιχειρήσεων ,

Όπως:

την τεχνολογική και επιχειρηματική πληροφόρηση, τη σημασία της επιμόρφωσης, τις υπηρεσίες υποστήριξης (τεχνολογική διαμεσολάβηση, τη διανοητική ιδιοκτησία, τη  συμβουλευτική υποστήριξη για τους συνεργατικούς σχηματισμούς),ενώ έκλεισε την παρουσίασή του με τις εννέα (9) περιπτώσεις επιχειρηματικών δικτύων που υποστηρίζονται από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Παρουσίαση του στελέχους του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ κ. Αντώνη Αγγελάκη με θέμα:"Υποστήριξη Συνεργατικών Σχηματισμών ΓΣΕΒΕΕ"

 

Η εναρκτήρια ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες σχετικά με τη συνεργασία, την καινοτομία και τις  διαδικασίες υποβολής  αιτήσεων.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΧΩΝ