tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ένας χρόνος: Η πανδημία και η δράση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού (covid19) είναι μια ευκαιρία κάθε φορέας και οργανισμός να κάνει αξιολογήσεις για τις συμπεριφορές, τις δράσεις του και τις συνέπειες εφόσον εκ των πραγμάτων βρέθηκε στη δίνη της.

Όσον αφορά το ΕΕΑ, η πρώτη αντίδρασή του ήρθε πολύ νωρίς με μια δήλωση του προέδρου κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στις 5 Φεβρουαρίου 2020, και πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, μιλώντας στην ΕΡΤ1 έκρουσε τον κώδωνα των κινδύνων από τις πιθανές συνέπειες στον κόσμο και στην Ελλάδα. Επικαλούμενος εκτιμήσεις αναλυτών εκτίμησε ότι δεδομένης της παγκοσμιοποίησης, οι συνέπειες θα «αγγίξουν» πιθανότατα και την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο τουρισμού, όσο και σε ό,τι αφορά την έλευση Κινέζων επιχειρηματιών στη χώρα.  «Οι επιπτώσεις δεν είναι ακόμη μετρήσιμες, αλλά θα έχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στην πράξη αυτό ήταν το έναυσμα να κινητοποιηθεί το Επιμελητήριο για πιθανή αντιμετώπιση πρωτόγνωρων καταστάσεων στις επιχειρήσεις.

 Η δράση του ΕΕΑ στην πανδημία ήταν η εμβληματικότερη δράση της ιστορίας του τις τελευταίες δεκαετίες. Οι παρεμβάσεις του σε κάθε θέμα και πρόβλημα και η δράση που ανέπτυξε πρόσφεραν ένα μεγάλο πλέγμα προστασίας στις μικρές επιχειρήσεις, αλλάζοντας πολλές φορές τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Αρκεί να πούμε ότι μόνο οι ειδικές παρεμβάσεις κάθε τύπου υπέρ των επιχειρήσεων ανήλθαν σε 568!

 

 

Μια άλλη μεγάλης ψυχολογικής σημασίας δράση ήταν το μοίρασμα΄, τις κρίσιμες ώρες της διασποράς του ιού, 100.000 μασκών και αντισηπτικών σε καταστήματα σε 23 δήμους και σε αρκετούς εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς

 

Το μεγάλο δίλημμα

Η πανδημία του Κορονοϊού άρχισε να εκδηλώνεται με ένταση στην Χώρα μας ταυτόχρονα με την ευρεία διάδοσή του από την Κίνα στον κόσμο και βρήκε τη χώρας μας στο πλέον κρίσιμο σημείο της εξόδου από την 10ετή οικονομική κρίση και στα πρώτα βήματα μιας νέας ανάπτυξης.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, το δίλημμα ήταν τεράστιο: Επιστροφή, από άλλη οδό, σε νέα οικονομική κρίση ή άμεση αντίδραση για τη διαφύλαξη των πλέον αναγκαίων δυνάμεων, για να αποτελέσει η πανδημία μια παρένθεση και να επανέλθουμε στην οδό της ανάπτυξης;

Η διαφύλαξη των δυνάμεων της χώρας περιελάμβανε τόσο τη διαφύλαξη του ανθρωπινού κεφαλαίου, με πρώτο μέλημα την προστασία της υγείας του πληθυσμού, όσο και τη διαφύλαξη, στο μέτρο του δυνατού, του παραγωγικού δυναμικού.

Ο κορονοϊός μέσα στον Μάρτιο άρχισε να διασπείρεται στη χώρα, προκαλώντας πανικό και η ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων τόσο για τον πληθυσμό όσο και για τις επιχειρήσεις ήταν άμεση.

Στις 28/02/2020, το ΕΕΑ με ανακοίνωση που έφερε τον τίτλο: «Ναι» στην πρόληψη – «Όχι» στον πανικό» έδωσε ένα μήνυμα για ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης αναφέροντας:  «Το βασικό μέλημα των αρμόδιων αρχών στην Ελλάδα από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο παγκόσμιο στερέωμα ο κορονοϊός, ήταν η προετοιμασία για τη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Με τη γνώση ότι είναι καλύτερο να προλαμβάνεις καταστάσεις από το να προσπαθείς με καθυστέρηση να τις διορθώσεις, η Πολιτεία έλαβε τις αποφάσεις για μία σειρά μέτρων που θα εφαρμοστούν ανάλογα με την εξέλιξη της μετάδοσης του κορονοϊού στην ελληνική επικράτεια. Σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι ειδικοί, είναι ότι θα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία, καθώς ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και σε καμία περίπτωση δεν βοηθά στην αντιμετώπιση μίας σύνθετης κατάστασης. Ο κάθε ένας μπορεί να «χτίσει» μία ασπίδα προστασίας και αυτό που συμβουλεύουν γνώστες του θέματος είναι το κοινό να ακούει μόνο τους ειδικούς και να μην επηρεάζεται από ανυπόστατες φήμες.»

«Μένουμε Σπίτι»

Η επιτάχυνση της διασποράς ανάγκασε το ΕΕΑ να διατυπώσει, τις 16/03/2020, τη θέση ότι  «Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλει να κλείσουν και τα εμπορικά καταστήματα»! Λίγο δε μετά την ανακοίνωση των μέτρων κλεισίματος καταστημάτων και περιορισμού των μετακινήσεων του πληθυσμού, εντοπίζοντας τα προβλήματα που άρχισαν να διαφαίνονται παρενέβη προς την κυβέρνηση ζητώντας να λάβει «Οριζόντια μέτρα στήριξης για όλες τις επιχειρήσεις».

Τα ληφθέντα μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας  είναι γνωστά, από τους κανόνες γενικής και ατομικής υγιεινής  του πληθυσμού μέχρι το  «Μένουμε Σπίτι», τις απαγορεύσεις μετακινήσεων, το κλείσιμο σχολείων και το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων.

Οι συνέπειες ήταν βαριές και έγιναν άμεσα αντιληπτές. Η αγωνία για την υγεία συμπλέκονταν με την αγωνία για το κόστος των μέτρων και την οικονομία μιας και το κλείσιμο επιχειρήσεων με ταυτόχρονη κατακόρυφη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, από τη μια αφαιρούσε εισόδημα και από την άλλη πρόσθετε υποχρεώσεις και χρέη. Πέραν αυτού αύξαινε και το δημόσιο έλλειμμα.

«Μένουμε Ασφαλείς»

Τα μέτρα, μέχρι την απόφαση της κυβέρνησης να περάσουμε σε αντίστροφη πορεία επαναφοράς στην καθημερινότητα, στις 4 Μαΐου 2020, απέδωσαν όπως έδειξαν τα στοιχεία! Έτσι έγινε δυνατό το πέρασμα σε μια νέα πολιτική, από το «Μένουμε Σπίτι» στο «Μένουμε Ασφαλείς» εργαζόμενοι και μετακινούμενοι!

Στα θετικά αποτελέσματα, με αιτία την πανδημία, ήταν το ταχύτατο πέρασμα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στις εξ αποστάσεως ηλεκτρονικές διαδικασίες, από τις  συναλλαγές με το Δημόσιο, τις τράπεζες και κάθε οργανισμό, μέχρι την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση. Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα ταχύτατου περάσματος στην ψηφιακή εποχή και στην εξάλειψη μιας χρονίζουσας παθογενούς γραφειοκρατίας.

Μπορούμε να σημειώσουμε, χωρίς δισταγμό, ότι στην ψηφιοποίηση των εργασιών, μέσα σε λίγες μέρες έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες!

 

Το ΕΕΑ «ηλεκτρονικό επιμελητήριο»

Στο ζήτημα των ηλεκτρονικών και εξ αποστάσεως εργασιών και συναλλαγών, το Ε.Ε.Α. βρέθηκε πανέτοιμο γιατί από χρόνια εισήγαγε σειρά ηλεκτρονικών διαδικασιών σε μια πορεία συγκρότησης του πρώτου στη χώρα «ηλεκτρονικού επιμελητηρίου», εφάμιλλο των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων. Από την αρχή της πανδημίας, όλες σχεδόν οι συναλλαγές του Ε.Ε.Α. με τις επιχειρήσεις – μέλη έγιναν εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικές!

Το θετικό αποτέλεσμα της πρώτης φάσης της πανδημίας στη χώρα, ήταν συλλογικό και βασίστηκε στη λήψη έγκαιρών και ορθών, επιστημονικά, μέτρων προστασίας της υγείας, στις ταχύτατες, αν και σκληρές, πολιτικές αποφάσεις περιορισμών κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, στις τεράστιες και ηρωικές προσπάθειες του ιατρικού, επιστημονικού, νοσηλευτικού δυναμικού της χώρας, με άξονα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και στην σχεδόν απόλυτη αυτοπειθαρχία του πληθυσμού, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων.

Το Ε.Ε.Α. εξήρε την συλλογική επιτυχία όλων των παραγόντων και δυνάμεων της χώρας στην αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας, ιδίως το ανθρώπινο δυναμικό της Υγείας για τις θυσίες και τις προσπάθειές τους και στους επαγγελματίες – μέλη του, οι οποίοι με απόλυτη συνέπεια και μεγάλες προσωπικές θυσίες, έβαλαν το κοινό συμφέρον πάνω από το ατομικό, και εφάρμοσαν τα μέτρα, παρότι ήταν πολύ σκληρά γι αυτούς.

 

Η μάχη της επαναφοράς

 

Το μέλημα, μετά την πρώτη φάση της πανδημίας,  ήταν το σταδιακό πέρασμα στη δεύτερη φάση με την επαναφορά της κανονικής κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας και με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των κατακτημένων στοιχείων άμυνας στον ιό.

Με δεδομένο ότι ο ιός δεν είχε νικηθεί και εμβόλιο δεν είχε βρεθεί, ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος διασποράς και πανδημίας ήταν άμεσος. Ήταν αναγκαίο να διατηρήσουμε όλη την κουλτούρα άμυνας στον ιό, με ταυτόχρονη ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας. Σύνθετο, δύσκολο εγχείρημα με μεγάλο ρίσκο.

Δυστυχώς, η επαναφορά έγινε χωρίς πρόβλεψη των νέων κινδύνων, χωρίς αυστηρή τήρηση των μέτρων μετακίνησης και εργασίας με υγεία, με αποτέλεσμα την απώλεια όλων των κεκτημένων της πρώτης φάσης. Επιπλέον η επαναφορά δεν συνοδεύτηκε από αξιοποίηση της εμπειρίας της πρώτης φάσης για να στηθούν ανθεκτικές ιατρικές, ελεγκτικές και υγειονομικές δομές για την περίπτωση 2ου κύματος διασπορά του ιού. Το 2ο κύμα ήρθε, νέα σκληρά μέτρα επιβλήθηκαν, νέες τεράστιες ζημίες έγιναν και στο πέρασμα στο 2021 ήρθε και το 3ο κύμα!

Ο ρόλος του Ε.Ε.Α. στην πανδημία

 

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας από τις πρώτες μέρες της πανδημίας ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα δράσεων σε όλα τα επίπεδα, τόσο για να προστατέψει τα μέλη του από τον ιό όσο και για να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές συνέπειες. Στην πραγματικότητα ξεδίπλωσε μια τεράστια εκστρατεία ενημέρωσης, παρεμβάσεων, διατύπωσης Οδηγών Επιβίωσης επιχειρήσεων, υποβολής αιτημάτων και θέσεων πάνω στα μέτρα που ελάμβανε η κυβέρνηση, εκτίμηση των ζημιών των επιχειρήσεων και επισήμανση των τεράστιων κινδύνων για την επιβίωση των επιχειρήσεων ολόκληρων κλάδων.

Πριν το τέλος του 2020 ολόκληροι κλάδοι όπως της εστίασης, της αναψυχής, του τουρισμού, της παιδείας, του λιανικού εμπορίου κ.α. βρίσκονταν προ του φάσματος μαζικών κλεισιμάτων. Ήταν καθήκον του Ε.Ε.Α.  να υπερασπίσει την επιβίωση και να προετοιμάζει το έδαφος για μια νέα ανάπτυξη αυτών των επιχειρήσεων.

Με την είσοδο του 2021 οι ελπίδες για καλυτέρευση της κατάστασης ήταν διάχυτη. Ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα έδειχναν νέα επιδείνωση και 3ο κύμα έντασης του ιού. Στο πρωτοχρονιαάτικο μύνημά του το ΕΕΑ τόνισε: «αυτή τη στιγμή προηγείται η προστασία της δημόσιας υγεία ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες συνανθρώπων μας. Παράλληλα όμως έχει ξεκινήσει μία μάχη επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσει και αυτοαπασχολούμενους, με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Πρώτο μέλημα λοιπόν για όλους στο Ε.Ε.Α. είναι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον περιορισμό αυτών των αρνητικών συνεπειών. Η έγκαιρη προσαρμογή μας στις απαιτήσεις της νέας εποχής, με την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχουμε, έδωσε τη δυνατότητα της συνεχούς και ταχύτατης εξυπηρέτησης των μελών μας, ακόμα και κατά τη διάρκεια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.»

 

Δράσεις του Ε.Ε.Α. στην πανδημία – 2020

Μάρτιος – Δεκέμβριος 2020

 

Ανάρτηση ειδικών κειμένων στην ιστοσελίδα για τον κορνοϊό, Μάρτιος – Δεκέμβριος 2020 446
Δήμοι (αγορές) που επισκέφθηκε η Διοίκηση για διανομή υλικού προστασίας. Μάρτιος – Δεκέμβριος 2020 23
Ερωτήματα (e-mails) προς Ε.Ε.Α. και συνεργάτες, αναφορικά με τα νέα μέτρα Μάρτιος – Δεκέμβριος 2020 20.000+
Τηλεδιασκέψεις – Webinars 106
Πλήθος συμμετοχών ακροατών στις ηλεκτρονικές ενημερώσεις και τηλεδιασκέψεις κάθε τύπου Μάρτιος – Δεκέμβριος 2020 40.000+
Επαγγελματικοί  Οδηγοί – κείμενα, κανονισμοί προσαρμογής των επιχειρήσεων στην πανδημία – Μάρτιος – Δεκέμβριος 2020 15
Επαγγελματικοί  Οδηγοί – βίντεο για κορονοϊό (σύνολο) Μάρτιος – Δεκέμβριος 2020 15
Ακροαματικότητα Επαγγελματικών Οδηγών και βίντεο για κορονοϊό 350.000+

 

Οι δράσεις του Ε.Ε.Α. στην πανδημία το 2021

(Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2021)

 

Ανάρτηση ειδικών κειμένων στην ιστοσελίδα για τον κορνοϊό, Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2021 121

Αρθρα. Το Ε.Ε.Α. δίνει το λόγο σε μικρομεσαίους και επαγγελματίες

Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2021

10

 

ΤΟ E.E.A. ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ – 2020

(1/3/2020-31/12/2020)

 

ΤΥΠΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ      TV RADIO ΣΥΝΟΛΑ
1-31 ΜΑΡΤΙΟΥ 46 1.109 33 24   

 

1.212

1-30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 36 1.143 37 10 1.226
1-31 ΜΑΪΟΥ 82 1.863 48 66 2.059
1-30 IOYNIOY 37 819 28 30 914
1-31 ΙΟΥΛΙΟΥ 61 1.115 24 24  1.224
1-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 29 238 19 8 294
1-30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 42 914 23 30 1.009
1-31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 56 1.069 19 19 1.163
1-30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 61 1.324 30 31 1.446
1-31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 140 3.460 56 174  3.830
ΣΥΝΟΛΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ 402 9.509 554 328 10.195

 

ΤΟ E.E.A. ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ – 2021 

(1/1/2021-28/2/2021)

 

ΤΥΠΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ TV RADIO ΣΥΝΟΛΑ
1-31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 107  1.793  59  83  2.042 
1-28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 82  2.073  29  55  2.239 

 

 

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στηρίζει με κάθε δυνατή πρωτοβουλία τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που βάλλονται από την πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση.

Στο πλαίσιο της πληρέστερης δυνατής ενημέρωσης για όλα τα ζητήματα της επιχειρηματικότητας, το Ε.Ε.Α. αναλαμβάνει μία ακόμη πρωτοβουλία με στόχο την ανάδειξη των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι λόγω της πανδημίας και των διαδοχικών lockdown.

Για τον σκοπό αυτό, στην ιστοσελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, www.eea.gr, θα φιλοξενηθούν συνεντεύξεις και απόψεις προέδρων κλαδικών σωματείων και εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων.

Το Ε.Ε.Α. δίνει, λοιπόν, το λόγο στους μικρομεσαίες επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες να εκφράσουν τις αγωνίες και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Το Ε.Ε.Α. δίνει το λόγο σε μικρομεσαίους και επαγγελματίες

Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2021

  Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

Γ. Πουλημάς, Πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ

Μ. Βαλλιάνος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανθοπωλών

Μυρτώ Βαρβιτσιώτη, Γ.Γ. Σωματείου Επαγγελματοβιοτεχνών Εμπόρων Αρτέμιδας

Γ. Παϊκόπουλος, Πρόεδρος Τμήματος Υπηρεσιών Ε.Ε.Α.

Μίνα Γιαζιτζόγλου, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών

Φραvτζέσκα Τατούλη, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων

Τζαχίρ Ντάκουα, Πρόεδρος Επιτροπής Στήριξης Αλλοδαπών Επιχειρήσεων Ε.Ε.Α.

Σπύρος Δαμιανός, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής

Χρήστος Κωλέτσης, επιχειρηματίας της εστίασης και μέλος Δ.Σ. Ε.Ε.Α.

 

 Επαγγελματικοί Οδηγοί του Ε.Ε.Α. για τον κορονοϊό

Στην πρώτη φάση της πανδημίας

Πατήστε ΕΔΩ Πρακτικός Οδηγός για Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές – μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας – webinar

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για Εκπαιδευτικές Δομές

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για Σχολές Οδηγών –

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για Δραστηριότητες Εστίασης και Παροχής Ποτών

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για Υπηρεσίες Τροφοδοσίας Catering

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς Βρεφονηπιακών Σταθμών

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για Κομμωτήρια και Κέντρα Αισθητικής

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για Μεσίτες

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για τα Εργασιακά

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για την Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για τα Δάνεια

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για τα Αξιόγραφα

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για τις Φορολογικές και Ασφαλιστικές Ελαφρύνσεις

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τον Πρακτικό Οδηγό για τις σχολές χορού

 

 ΟΔΗΓΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στην πρώτη φάση της πανδημίας*

Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στα καταστήματα λιανικής πώλησης

Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στη λιανική πώληση τροφίμων

Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας σε Περίπτερα – Καταστήματα Ψιλικών

Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στα Κέντρα Αισθητικής

Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης

Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στα Πρακτορεία ΟΠΑΠ

Ε.Ε.Α.: ΟΔΗΓΟΣ και ΒΙΝΤΕΟ με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στις Σχολές Χορού

Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στα Ανθοπωλεία

Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στα Κομμωτήρια

Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών

Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στα Λογιστικά Γραφεία

Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στα Ασφαλιστικά Γραφεία

Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στις Σχολές Οδηγών

Βίντεο Ε.Ε.Α. με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εστίαση

 

*Τα βίντεο του Ε.Ε.Α. με τους Οδηγούς μέτρων ασφαλείας είχαν πάνω από 350.000 θεάσεις είτε μέσω του facebook είτε απευθείας στο youtube.

 

Όλες οι δράσεις του Ε.Ε.Α. κατά την περίοδο της πανδημίας covid19 πραγματοποιήθηκαν με υπερπροσπάθεια Διοίκησης, Προσωπικού και συνεργατών του κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, τις οποίες επέβαλε ο κίνδυνος του κορονοϊού και με τους αναγκαστικούς περιορισμούς και τα προστασίας.

Στατιστικά covid19

 

Τεράστιες είναι οι απώλέιες του κόσμου από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τα στοιχεία ροής που συγκεντρώνει το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων από όλες τις χώρες του κόσμου, τα κρούσματα μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021, ανέρχονταν σε 114,649,900 και οι θάνατοι σε 2,542,196.

 

Επιλεγμένα στατιστικά στοιχεία των 10 πρώτων χωρών και θέση της Ελλάδας με τη σειρά κατάταξης στον κόσμο

Κρούσματα παγκοσμίως

 

# Country,
Other
Total
Cases
Total
Deaths
Deaths/
1M pop
Total
Tests
Tests/
1M pop
Population
World 114,649,900 2,542,196 326.1
1 USA 29,243,837 525,755 1,582 358,735,611 1,079,608 332,283,263
2 India 11,112,012 157,193 113 216,231,106 155,681 1,388,938,259
3 Brazil 10,551,259 254,942 1,194 28,600,000 133,923 213,555,702
4 Russia 4,246,079 86,122 590 111,000,000 760,400 145,975,854
5 UK 4,176,554 122,849 1,803 89,162,545 1,308,878 68,121,360
6 France 3,755,968 86,454 1,323 51,853,607 793,245 65,368,972
7 Spain 3,188,553 69,142 1,478 38,491,517 823,053 46,766,757
8 Italy 2,925,265 97,699 1,617 40,132,887 664,419 60,402,967
9 Turkey 2,701,588 28,569 336 33,175,016 390,587 84,936,363
10 Germany 2,450,294 70,687 842 43,950,029 523,458 83,960,923
61 Greece 191,100 6,504 626 5,235,862 503,967 10,389,297

 

Θάνατοι παγκοσμίως

 

# Country,
Other
Total
Cases
Total
Deaths
Deaths/
1M pop
Total
Tests
Tests/
1M pop
Population
World 114,649,900 2,542,196 326.1
1 USA 29,243,837 525,755 1,582 358,735,611 1,079,608 332,283,263
2 Brazil 10,551,259 254,942 1,194 28,600,000 133,923 213,555,702
3 Mexico 2,084,128 185,257 1,427 5,443,167 41,927 129,824,421
4 India 11,112,012 157,193 113 216,231,106 155,681 1,388,938,259
5 UK 4,176,554 122,849 1,803 89,162,545 1,308,878 68,121,360
6 Italy 2,925,265 97,699 1,617 40,132,887 664,419 60,402,967
7 France 3,755,968 86,454 1,323 51,853,607 793,245 65,368,972
8 Russia 4,246,079 86,122 590 111,000,000 760,400 145,975,854
9 Germany 2,450,294 70,687 842 43,950,029 523,458 83,960,923
10 Spain 3,188,553 69,142 1,478 38,491,517 823,053 46,766,757
43 Greece 191,100 6,504 626 5,235,862 503,967 10,389,297

 

Θάνατοι/1 εκ. παγκοσμίως

 

# Country,
Other
Total
Cases
Total
Deaths
Deaths/
1M pop
Total
Tests
Tests/
1M pop
Population
1 Gibraltar 4,239 93 2,761 186,632 5,540,672 33,684
2 San Marino 3,716 74 2,178 42,306 1,245,100 33,978
3 Czechia 1,235,480 20,339 1,897 8,024,849 748,439 10,722,114
4 Belgium 769,414 22,052 1,897 9,432,460 811,539 11,622,926
5 Slovenia 190,081 3,836 1,845 912,361 438,819 2,079,127
6 UK 4,176,554 122,849 1,803 89,162,545 1,308,878 68,121,360
7 Italy 2,925,265 97,699 1,617 40,132,887 664,419 60,402,967
8 Portugal 804,562 16,317 1,603 8,200,169 805,754 10,177,013
9 Montenegro 75,834 1,003 1,597 281,114 447,549 628,119
10 USA 29,243,837 525,755 1,582 358,735,611 1,079,608 332,283,263
51 Greece 191,100 6,504 626 5,235,862 503,967 10,389,297   

 

Επιλεγμένα στατιστικά στοιχεία των 10 πρώτων χωρών και θέση της Ελλάδας με τη σειρά κατάταξης στην Ευρώπη

 

Κρούσματα Ευρώπη

 

# Country,
Other
Total
Cases
Total
Deaths
Deaths/
1M pop
Total
Tests
Tests/
1M pop
Population
Europe 34,146,664 813,183
1 Russia 4,246,079 86,122 590 111,000,000 760,400 145,975,854
2 UK 4,176,554 122,849 1,803 89,162,545 1,308,878 68,121,360
3 France 3,755,968 86,454 1,323 51,853,607 793,245 65,368,972
4 Spain 3,188,553 69,142 1,478 38,491,517 823,053 46,766,757
5 Italy 2,925,265 97,699 1,617 40,132,887 664,419 60,402,967
6 Germany 2,450,294 70,687 842 43,950,029 523,458 83,960,923
7 Poland 1,706,986 43,769 1,157 9,868,422 260,937 37,819,173
8 Ukraine 1,347,849 25,982 596 6,845,974 157,164 43,559,469
9 Czechia 1,235,480 20,339 1,897 8,024,849 748,439 10,722,114
10 Netherlands 1,088,690 15,563 907 6,970,400 406,202 17,159,930
26 Greece 191,100 6,504 626 5,235,862 503,967 10,389,297

 

Θάνατοι Ευρώπη

# Country,
Other
Total
Cases
Total
Deaths
Deaths/
1M pop
Total
Tests
Tests/
1M pop
Population
Europe 34,146,664 813,183
1 UK 4,176,554 122,849 1,803 89,162,545 1,308,878 68,121,360
2 Italy 2,925,265 97,699 1,617 40,132,887 664,419 60,402,967
3 France 3,755,968 86,454 1,323 51,853,607 793,245 65,368,972
4 Russia 4,246,079 86,122 590 111,000,000 760,400 145,975,854
5 Germany 2,450,294 70,687 842 43,950,029 523,458 83,960,923
6 Spain 3,188,553 69,142 1,478 38,491,517 823,053 46,766,757
7 Poland 1,706,986 43,769 1,157 9,868,422 260,937 37,819,173
8 Ukraine 1,347,849 25,982 596 6,845,974 157,164 43,559,469
9 Belgium 769,414 22,052 1,897 9,432,460 811,539 11,622,926
10 Romania 801,994 20,350 1,063 6,052,647 316,023 19,152,536
20 Greece 191,100 6,504 626 5,235,862 503,967 10,389,297

 

Θάνατοι/1εκ. Ευρώπη

# Country,
Other
Total
Cases
Total
Deaths
Deaths/
1M pop
Total
Tests
Tests/
1M pop
Population
1 Gibraltar 4,239 93 2,761 186,632 5,540,672 33,684
2 San Marino 3,716 74 2,178 42,306 1,245,100 33,978
3 Belgium 769,414 22,052 1,897 9,432,460 811,539 11,622,926
4 Czechia 1,235,480 20,339 1,897 8,024,849 748,439 10,722,114
5 Slovenia 190,081 3,836 1,845 912,361 438,819 2,079,127
6 UK 4,176,554 122,849 1,803 89,162,545 1,308,878 68,121,360
7 Italy 2,925,265 97,699 1,617 40,132,887 664,419 60,402,967
8 Portugal 804,562 16,317 1,603 8,200,169 805,754 10,177,013
9 Montenegro 75,834 1,003 1,597 281,114 447,549 628,119
10 Hungary 428,599 14,974 1,553 3,660,342 379,542 9,644,104
33 Greece 191,100 6,504 626 5,235,862 503,967 10,389,297

 

 

Βαρύς ο απολογισμός απωλειών της ανθρωπότητας το 2020

 

Βαρύς είναι ο απολογισμός της πανδημίας covid19 για τους λαούς όλου του κόσμου το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων από όλες τις χώρες του κόσμου σε συνεχή ροή, με τη λήξη του χρόνου ο κόσμος μετρούσε 83.892.223 κρούσματα και 1.827.387 απώλειες ανθρώπινων ζωών. Τα αντίστοιχα νούμερα στην Ευρώπη ήταν 23.653.431 και 543.834, και στην Β. Αμερική 23.430.817 και 514.352. Τα περισσότερα κρούσματα και  τους περισσότερους θανάτους, ως χώρα, τα είχαν οι ΗΠΑ με  20.445.654 κρούσματα και 354.215 θανάτους όχι όμως και τους περισσότερους θανάτους ανά  1 εκ. Κατοίκους (1.067). Από τις χώρες με υψηλό, αναλογικά, αριθμό κρουσμάτων, τους περισσότερους θανάτους ανά 1 εκ κατοίκους είχε το Βέλγιο με 1.681. Η Ελλάδα από πλευράς κρουσμάτων κατείχε την 63η θέση ανάμεσα σε 220 χώρες και αυτόνομες περιοχές και από πλευράς θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους ήταν σε μέση – χαμηλή θέση με 465 θανάτους. Αντίστοιχα, η Κίνα από όπου ξεκίνησε ο κορονοϊός κατείχε την 82η θέση από πλευράς κρουσμάτων και είχε μόνο 3 θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους.

 

Πίνακας επιλεγμένων χωρών με βάση τα κρούσματα  από τον κορονοϊό

 

Θέση

Χώρα – κλικ για τρέχοντα κρούσματα

 

Σύνολο
κρουσμάτων
31/12/2020
Σύνολο
θανάτων
31/12/2020
θάνατοι /
1εκ. κατ.
31/12/2020
Tests/
1 εκ. κατ.
31/12/2020

Πληθυσμός

τρέχοντα στοιχεία ΟΗΕ

Κόσμος 83.892.223 1.827.387 234.4 7,8 δισ.(2019)
1 ΗΠΑ 20.445.654 354,215 1.067 763,737 331.976.250
2 Ινδία 10.286.709 149.018 107 124.829 1.386.789.921
3 Βραζιλία 7.675.973 194,976 914 134.073 213,316,626
4 Ρωσία 3.186.336 57.555 394 624,118 145.965.971
5 Γαλλία 2.620.425 64,632 989 535,998 65.346.149
6 Ην. Βασίλειο 2.488.780 73,512 1.080 806.479 68.064.964
7 Τουρκία 2.208.652 20,881 246 288,994 84.792.627
8 Ιταλία 2.107.166 74,159 1,227 440,250 60.417.000
9 Ισπανία 1.936.718 50,837 1.087 577,712 46.763.897
10 Γερμανία 1.745.518 34,182 407 414.707 83.918.579
19 Netherlands 796,981 11,432 666 336,390 17,153,939
21 Czechia 732,022 11,711 1,093 355,624 10,718,975
22 Belgium 646,496 19,528 1,681 596,965 11,614,951
30 Switzerland 452,296 7,645 880 409,756 8,686,336
32 Sweden 437,379 8,727 861 421,735 10,130,844
34 Portugal 413,678 6,906 678 554,046 10,181,704
36 Austria 360,815 6,222 689 422,077 9,032,177
48 Bulgaria 202,266 7,576 1,094 166,901 6,921,966
63 Greece 138,850 4,838 465 325,323 10,397,325
82 China 87,071 4,634 3 111,163 1,439,323,776

 

 

Κρούσματα covid19 και θάνατοι ανά ηπειρωτική περιοχή του κόσμου, 31-12-2020
Περιοχή Σύνολο κρουσμάτων Σύνολο θανάτων

 

 

Europe 23,653,431 543,834
North America         23,430,817 514,352
Asia                20,681,900 337,354
South America 13,205,602 362,733
Africa 2,773,166 65,566
Oceania 48,388 1,059

 

 Β